Gdje je sendvič?

Gdje je sendvič?


Bez nabrajanja previše tehničkih detalja, evo brzog pregleda jednosmjernog sustava poznatog kao gastro-intestinalni trakt.

Bez nabrajanja previše tehničkih detalja, evo brzog pregleda jednosmjernog sustava poznatog kao gastro-intestinalni trakt.

 

Sendvič sa šunkom ćemo provesti kroz sustav: 

  • Zubi i jezik rade zajedno, pretvarajući hranu u masu. 
  • Miris, izgled i prisutnost hrane u ustima služe kao okidač za lučenje sline što pomaže u podmazivanju mase hrane, tako da lakše putuje dalje i za nekoliko sekundi stigne do želuca. 
  • Slina sadrži enzim koji počinje razlagati škrob (kruh) 
  • Kada hrana jednom stigne u želudac, najvažnija postaje probava proteina (ugljikohidrati se probavljaju kada dospiju u crijeva) 
  • Želučani sokovi se izlučuju iz sluznice želuca i razgrađuju proteine (šunku) u manje molekule 
  • Dok je hrana u želucu, bućka se, što pomaže daljnjoj razgradnji 
  • Hrana ostaje u želucu od četiri do šest sati 
  • Kako se želudac polako prazni, sada nastaje polutekuća mješavina hrane i želučanih sokova 
  • U ovom stadiju se oslobađaju sokovi gušterače i u krv se ispušta kolecistokinin koji navodi želučani mjehur da osigura žuč koja razgrađuje masti 
  • Amilaza i lipaza započinju probavu masti, a maltaza nastavlja probavu ugljikohidrata. Sokovi gušterače isto tako sadrže natrijev bikarbonat koji neutralizira kiselu smjesu hrane i probavnih sokova 
  • Dok se ta smjesa kreće u tanko crijevo, izlučuje se još sokova gušterače da se dovrši probava proteina i razlaganje ugljikohidrata u jednostavne šećere 
  • U ovom stadiju treba biti apsorbirano 90% hranjivih tvari i vode 
  • Valoviti pokreti crijevnih mišica miješaju i pokreću smjesu hrane i sokova kroz pet stopa dugo debelo crijevo, gdje dolazi do konačnog odvajanja hranjivih tvari i vode 
  • Približno dva kilograma bakterija nalazi se stalno u debelom crijevu i one probavljaju ono što je preostalo u mješavini hrane i sokova, a zauzvrat proizvode određene vitamine. 
  • Konačni proizvod je polučvrsta masa poznata kao stolica, koja napušta tijelo preko rektuma. Tvrdoća stolice ovisi o vašem općem zdravstvenom stanju i o kvaliteti hrane koju jedete.


Ovo je jednostavan sažetak vrlo složenog sustava.