Doručak
Ljudsko tijelo sastavljeno je od otprilike 100 trilijuna stanica kojima je neophodno oko 100 različitih nutrijenata izvrsne kakvoće tokom dana. Zahvaljujući metabolizmu tokom čitavog dana stanice apsorbiraju potrebne nutrijente i pomoću vode eliminiraju štetne materije.
Svi trebaju doručak
ODABERI DAN, ODLUČI… I ZAPOČNI SVOJ PROGRAM INTELIGENTNOG DORUČKA!
Čim se promjeni doručak vide se promjene u navikama ishrane. Isti dan! Nutricionisti su otkrili da je doručak najvažniji obrok.
To što smo pojeli u toku dana daje nam energiju za uobičajene dnevne aktivnosti i trajat će tokom noći sa ciljem obnavljanja naših stanica i tkiva. Ako hranjivih nutrijenata nema stanice se ipak obnove bez hranjivih sastojaka i tada možemo vidjeti proces koji se zove STARENJE. Starenje nastaje na nivou stanica i ako ljudi ne žele ostarjeti prije svoje biološke starosti moraju unositi sve hranjive sastojke.
A ujutro?
Ujutro se budimo „prazni“, to znači da smo energiju jučerašnje hrane potrošili. Hranjivi sastojci su uglavnom nestali, a nestala je i voda. Preko noći izgubimo preko jedne litre vode. Naše tijelo ujutro traži te hranjive sastojke ponovo. Potrebna im je VODA, kao pomoć u detoksikaciji i URAVNOTEŽEN HRANJIVI OBROK koji daje energiju za dan koji predstoji.
Što smo doručkovali?
Kava s mlijekom i keks: masti, šećer, kolesterol i konzervansi. Od 350 do 480 kalorija Mlijeko i žitarice: masti, rafinirano ulje, sol, šećer. Od 250 do 600 kalorija Kava: voda, šećer i kofein.
Osnovu uobičajenog doručka čine ugljikohidrati
Jednostavni ugljikohidrati ujutro (žitarice, bijeli kruh, biskviti, keksi) uzrokuju povećanje porasta nivoa inzulina. Inzulin uklanja višak šećera iz krvi i transformira ga u masti. Rezultat je smanjenje šećera u krvi, glad, umor i povećana želja za novim unosom ugljikohidrata. Sve se ovo ponavlja 4 do 5 puta na dan. Ovakav ciklus predstavlja osnovni princip nastajanja dijabetesa, povećanja krvnog tlaka, pretilosti, bolesti srca i krvnih žila.
Što smo doručkovali? Samo kavu ili ništa?
Preskakanjem doručka ujutro, šećer u krvi padne ispod normalnog nivoa i dolazi do pada energije. Onda se upotrebom jednostavnih ugljikohidrata brzo podigne nivo šećera, smanji se osjećaj gladi i povrati energija. Dakle ponovno se ponavlja ciklus porasta šećera u krvi koji se pretvara u masne naslage i to predstavlja glavni uzrok dijabetesa, hipertenzije i pretilosti.
A što nudi uravnoteženi doručak?
Doručak sa uravnoteženim unosom nutrijenata hrani naš organizam osnovnim nutrijentima i energijom, bez povećanja nivoa šećera i inzulina u krvi. To pomaže da se izbjegne ovisnost o ugljikohidratima u toku dana. Na taj način se može preuzeti kontrola nad apetitom. Smanjuje se potreba za jednostavnim ugljikohidratima, kavom, čokoladom, keksima … Uravnotežen doručak tijelo koristi za dobivanje energije iz uskladištenih masnoća, što omogućava gubitak težine.
Uravnoteženi doručak
- Osigurava potrebnu količinu nutrijenata za predstojeći dan
- Osigurava potrebnu količinu energije tijekom dana
- Pruža tijelu hranjiva u toku noći
- Hidratizira tijelo
- Omogućava održavanje normalnog nivoa šećera tokom čitavog dana
- Pomaže pri mršavljenju
Plan za uravnotežen doručak:
- Započinjemo dan sa čašom Aloe Vere. Dodajte malo Herbalife Aloe u vodu i dobit ćete osvježavajući napitak. U Aloe Veri ima preko 100 dobrih hranjivih sastojaka, a više od 70 njih je odgovorno za dobar probavni sustav u tijelu.
- Sljedeći je Herbalife Thermojetics napitak, malu žličicu čaja pomiješajte sa 2 dcl vode. Jedna čaša daje energiju, antioksidante, a i unosi se više tekućine.
- Uravnoteženi obrok – Herbalife Formula 1 kojem su svi proteini i hranjivi sastojci koji su potrebni našim stanicama.
Za bolje i kvalitetnije dnevno funkcioniranje dodajte jednu žličicu Herbalife Thermojeticsa u bocu od 1.5 litre i pijte tokom dana, možete dodati i malo Herbalife Aloe. Na taj način se vrši cijelo dnevna detoksikacija organizma i povećava se razina energije.